Horses & Hapjes 17 november

Ben jij erbij?

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Wat te doen tegen modder.. Het heeft twee nachten flink geregend in ons kikkerlandje. Althans, in het gebied waar mijn paarden wonen. Ik vind het heerlijk voor de natuur en gelukkig neemt het land het momenteel goed op. Toch ben ik huiverig voor de natte periode die komen gaat én druk bezig met oplossingen zodat we de modder beperken in de leefomgeving van onze paarden.

Als we inmiddels een ding weten van Nederland is dat het erg nat kan zijn en dat veel paardenplekken daar niet op gemaakt zijn. Wanneer wij onze paarden aan huis kunnen laten wonen is dit dan ook een van de eerste dingen die ik goed wil aanpakken: de bodem. Een goed drainagesysteem met daarbij zoveel mogelijk natuurlijke afwatering doormiddel van een poel, een wadi en veel bomen en struiken die het water harder nodig hebben dan de voeten van mijn paarden. Toch moeten veel van ons het doen met de plek die we nu hebben en kijken we graag naar oplossingen om deze plek zo fijn mogelijk te maken voor onze paarden. Zoals het hebben van droge voetjes in die natte periodes. Al gaan we in de zomer vaak op zoek naar natte voeten.. 😉

Natte voeten halen aan de Lek in de zomer

Wat kun je (gemakkelijk) doen om een plek droog te houden, bijvoorbeeld wanneer je in pension staat en je niet de hele bodem aan kunt passen?

Begin op tijd, dat is mijn eerste advies. Begin niet wanneer de weide of de paddock al enorm nat is, maar wanneer deze nog droog genoeg is om mee te werken. Vlak de paddock uit met zand (drainagezand, zand met een iets grovere korrel, vraag hiernaar bij je zandboer), zoek het hoogste en het laagste punt en zorg ervoor dat water weg kan lopen door bijvoorbeeld een gleuf te maken waar het water heen kan stromen. Werk daarnaast met verharding. Door voerplekken op te hogen en gebruik te maken van tegels of rubbermatten zorg je ervoor dat je paard altijd droog kunt eten. Zeker wanneer er van grote hooipunten gebruik wordt gemaakt vind ik droge voeten tijdens het eten heel erg belangrijk voor jouw paard.

Droge voerplek op de betonplaat

Misschien is er wel meer mogelijk dan je denkt op de plek waar je staat en is jouw pensionhouder enorm meedenkend. Ik raad dan ook altijd aan het gesprek aan te gaan, waar loop je tegenaan en wat kun je er samen aan doen? Misschien kun je een eetbare paardenhaag laten planten in ruil voor onderhoud. Win-win want, jouw paard kan er later lekker van snoepen, het biedt schaduw, functioneert als windbreker en neemt dus veel water op. Of wellicht kan hij voordelig aan rubbertegels of matten komen en kun je zo wat meer droge plekken creëren.

Loop jij ergens tegen aan? Ik wil graag met je meekijken naar oplossingen. Wil je jouw eigen paardenplek aanpakken en wateroverlast tegengaan? Dan raad ik je aan om eens contact op te nemen met mijn collega’s Marloes Vogel of Femke Dölle. Zij maken samen met jou een plan op maat, een ontwerp en een uitgebreid advies.

Laat die regen dan nu maar weer even komen, onze natuur is er blij mee!