Winterse stalverrijking, omdat ik vind dat ieder paard het verdient om verrijking te krijgen in zijn leefomgeving. Veel paarden staan in de winter langer op stal of korter in de paddock. Het is maar hoe je het ziet. Toch kun je de leefomgeving voor jouw paard extra leuk maken. Dit is niet alleen om verveling tegen te gaan, maar ook om bij te dragen aan natuurlijke behoeftes.
Helaas is het (nog) niet voor iedereen mogelijk om zijn/haar paard op een paddock paradise te plaatsen, maar wat we wel kunnen doen is ervoor zorgen dat we het zo leuk mogelijk maken voor onze paarden. Wist je dat een paard van nature altijd aan het slapen, drinken óf foerageren is? Hij speelt tussendoor ook nog wel eens met zijn maatjes, maar vandaag vertel ik jullie hoe je dat foerageren kunt stimuleren.
Foerageren is zoeken naar voedsel door te bewegen. Je kent de uitspraak: “hapje, stapje” misschien wel. Een paard loopt steeds kleine stapjes en gebruikt zijn neus en lippen om te zoeken naar voedsel. 80% eet hij onder kniehoogte, maar 20% ook daarboven. Hoe zorg je ervoor dat jouw paard aan foerageren toekomt in een stal? Hieronder een aantal voorbeelden:
- Zorg voor meerdere voerplekken, hoog en laag,
- Hang een liksteen op,
- Bind takken van de wilg door de tralies heen,
- Gebruik een flexivoerbal en vul deze met kruiden, een wortel en ruwvoer,
- Gebruik verschillende slowfeeders of een snacknetje.
- Maak eens een snackpuzzel!
De flexivoerbal of het snacknetje vul je gemakkelijk met kruiden, hooi of ander ruwvoer. Hiermee kun je afwisselen in hoogtes. Een snackpuzzel maak je gemakkelijk met wat kleine boomstammetjes in een hoekje. Hiertussen kun je ook weer wat lekkers verstoppen. Door af te wisselen welk plekje je vult zal jouw paard steeds opzoek gaan naar zijn eten. Met het gebruik van slowfeeders voorkom je niet alleen verspilling van het ruwvoer, maar zorg je er ook voor dat jouw paard er langer mee doet.
Eindstand zien we allemaal graag een blij paard, toch? Welk van deze tips pas jij al toe of ga je toepassen?