Een uitje voor echte dare-devils: zwemmen met haaien!

07 jan 2019

Een van de leukste dingen om te krijgen vind ik toch wel uitjes. Afgelopen april kreeg mijn liefde voor zijn verjaardag twee tickets om te gaan zwemmen. Niet zomaar zwemmen, maar zwemmen met haaien! Natuurlijk mocht ik mee en op 16 december, na vele keren uitstellen, ging het dan eindelijk gebeuren.

Doodeng zou je denken. Ik wist ook niet wat ons te verwachten stond, maar hoe dichter bij bij deltapark Neeltje Jans kwamen, hoe spannender ik het toch wel vond worden. We parkeerden de auto en het was lekker rustig in het park. Binnen bij de balie werd ons verteld dat we om 13:45 gereed moesten staan om een wetsuit uit te kiezen. We waren ruim op tijd, dus konden we nog lekker rondkijken.

Wat ik niet wist is dat deltapark Neeltje Jans zoveel te doen heeft. Ik dacht heel eerlijk gezegd dat zij gewoon een park waren waar je wat kon leren over de deltawerken en waar ze wat zeehonden hadden en dus ook een aquarium met haaien. Oepsie! Want er is veel meer. Er is een 3D ruimte waarin ze je vertellen over de watersnoodramp in 1953 in Nederland. Heel interessant. Je kunt er kinderfeestjes vieren, ze maken je bewust van de plastic soup, er is een zeehondenshow, een roofvogelshow, je kunt er heen met een schoolreisje, een rondvaart boeken en ze hebben zelfs een water en fun park! In de winter is helaas niet alles open, maar van de zomer gaan wij gewoon nog een keer terug.

Afijn, 13:45 stonden we gereed bij de balie. Wetsuits mee en naar het aquarium. Shit. Best groot die haaien, zo een 1.80 cm en er zwommen er 8! Met toch best wat spanning van enthousiasme mochten we ons gaan omkleden. We zagen de kooi al in het aquarium en daar gingen wij dus zo meteen in zwemmen! Na het omkleden gingen we mee naar de keuken, hier werd het voer voor de haaien klaargemaakt en kregen we een duikbril met snorkel, daarna liepen we mee naar de bovenkant van het aquarium. Supergaaf om te zien hoe dat werkt allemaal.

Daar gingen we, hup het water in. In de kooi natuurlijk! Het was niet koud, aangezien het water een temperatuur heeft van rond de 23 graden. Op een stok met knijper werd er een stuk vis vastgemaakt, dit mochten wij de haaien voeren. Er zwommen nog meer vissen dus soms waren die sneller bij het voer dan de haaien zelf. Gelukkig hadden we genoeg pogingen. Het was al enorm bijzonder om tussen al die vissen in het aquarium te zwemmen en even werd het nog ├ęcht spannend ook. Er kwam een brutale haai met haar neus door de tralies heen, 10 cm afstand en ik ging meteen gillen in mijn snorkel. Niet dat dit werkte natuurlijk, maar je moet toch wat onder water. Gelukkig sloeg de verzorgster gauw op het water waardoor de haai weer verder zwom.

Toen al het vis op was gingen wij weer uit het water. In de aankleedruimte waren er gelukkig fijne douches. Na het douchen kregen wij nog een rondleiding door het Bleureef Aquarium. Een echt kijkje achter de schermen zo ook bij de kraamkamer van de haaien, dat was erg bijzonder om te zien!

Al met al een hele belevenis en ik raad het dan ook zeker aan. Natuurlijk vind ik, als dierenvriend, het belangrijk dat dieren in de vrije natuur leven, maar deze dieren zijn in gevangenschap geboren en op deze manier is het enorm educatief om meer te leren kennen over de dieren en ze worden enorm goed verzorgd. Voor dit uitje heb je een zwemdiploma nodig en kinderen tussen de 8-10 jaar moeten samen met een begeleider zijn.

Houd jij van een beetje spanning?

Liefs,
Melanie – Mevrouw Wiebelkont