Groen in huis met makkelijke planten

23 apr 2019

In totaal heb ik zo een drie jaar in tuincentra’s gewerkt, dus je zou kunnen zeggen dat ik over enige kennis van die groene krengen zou moeten beschikken. Helaas gingen bij mij ook met enige regelmaat planten dood. Vaak gaf ik juist te veel of net te weinig water en wanneer dat laatste gebeurde dan goot ik gauw een hele liter (of meer) in de plant en daardoor verzoop ik hem alsnog. Toen wij net gingen samenwonen wilde ik absoluut geen planten in huis en de planten die er wel waren had ik gekregen.

Inmiddels is de liefde voor planten gegroeid. Ondanks dat ik ze dus vaak dood liet gaan ben ik wel gek op planten. Het geeft sfeer en leven aan een huis en dat vind ik heel belangrijk. Ik kan uren opzoek zijn naar de perfecte plant en vind dat oprecht leuk om te doen. Lekker neuzen tussen de groene bladeren en de juiste tegenkomen. Niet iedere plant past in ieder interieur en je moet ook maar net het juiste plekje hebben in huis (denk aan licht, zon en schaduw). Daarbij vind ik zo een Urban jungle stijl voor mij al gauw te veel worden.

Welke 3 planten (naar mijn idee) makkelijk te houden zijn?

De Pilea (beter bekend als pannenkoekenplant)
Dit is nu echt mijn favoriet! Ik kocht een mini en heb deze zelfs al moeten verpotten. De pilea heeft ook niet mega veel water nodig (zo een twee keer per week) en doet het goed op een lichte plek. Als je ze goed onderhoud, kun je ze zelfs gaan stekken. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd dus daar kan ik jullie ook nog geen advies over geven, maar ik ben het wel van plan want dat ding blijft groeien. Mijn nieuwste aanwinst:

De cactus
Ze zijn er in allerlei soorten en maten en daardoor kun je deze in bijna ieder interieur neerzetten. Ideaal op een zonnige plek, maar ook in een kast doen ze het goed. Een cactus hoef je in principe bijna geen water te geven, lekker makkelijk. Ik heb een aantal mini’s in huis op plekken waar weinig planten goed blijven, zoals boven de bank in de volle zon overdag.

Vetplanten
Ook deze planten hebben weer weinig water nodig, door de dikke bladeren houdt de plant veel vocht vast. Het leuke van de vetplantjes is ook weer dat ze er in heel veel soorten (en maten) zijn. De vetplant kan zowel op een donkere en zonnige plek in huis. Op een zonnige plek heeft de plant uiteraard wel iets meer water nodig, maar vaak is één keer per week al voldoende.

Tip: Weet je niet wat voor plant je op welke plaats kan neerzetten in huis? Bedenk dan het volgende: hoe donkerder groen de bladeren van de plant zijn, hoe minder (zon)licht deze nodig heeft. Hoe dikker de bladeren zijn, hoe minder water de plant nodig heeft!

En jij? Heb jij een beetje groene vingers?

Liefs,
Melanie.