Zo ruim je snel en effectief je huis op!

18 mrt 2019

Dat ik geen perfecte huisvrouw ben dat weten we allemaal. Zo niet, dan weet je het nu. Geregeld maak ik er een zooitje van. Zo erg, dat ik er weer tegenop zie om aan de slag te gaan.. en dat terwijl ik zo blij word van een schoon en opgeruimd huis.

Je kent het wel: overal ligt wat. Papieren op de tafel, bonnetjes op een plankje in de gang, op de trap ligt nog het een en ander dat eigenlijk al een week mee naar boven moest en dan nog niet te spreken over de was die overal rondslingert. Hopelijk is dat vanaf nu verleden tijd!

Voorheen deed ik zoveel mogelijk op één dag en moest en zou ik lijstjes maken van alles wat ik te doen had in huis. Als ik dan aan het einde van mijn schoonmaakronde niet het hele lijstje af had baalde ik echt enorm. Tijdens het schoonmaken werd ik namelijk altijd afgeleid door van alles en nog wat waardoor het zomaar kon voorkomen dat ik ineens door fotoboeken aan het bladeren was. Terwijl ik dus eigenlijk alleen maar het doosje punaises in de lade terug wilde leggen, diezelfde lade waar ik alles in pleur wat ik uit het oog wil hebben, ja.

Hoe het mij nu lukt om wel in één dag zo goed als het hele huis schoon en opgeruimd te krijgen? Door niet meer als een razende door het huis heen te gaan!
Het huis verdeel ik in ruimtes. Zelf doe ik de keuken en de woonkamer bij elkaar en als ik het dan nog red de gang en de wc, want die zijn allemaal op de beneden verdieping. Ik zet een timer op 15 minuten en ga dan aan de slag!
Eerst pak ik alle losse rommel, tijdschriften of reclamefolders breng ik naar de doos met oud papier in de keuken. Kleedjes vouw ik op, snoertjes gaan (opgerold) in de kast en vuile kopjes breng ik ook naar de keuken. Dan is het voor het oog in de woonkamer al een stuk aangenamer en wandel ik dus de keuken in. Daar doe ik hetzelfde. Eerst alle losse rommel weg en dan de afwas, bijvoorbeeld.

Je zult er van versteld staan hoeveel je in zo een kwartiertje al kunt opruimen! Voor het schoonmaken zet ik een timer van 30 minuten. Daaronder valt bij mij: stofzuigen, stoffen, sopje maken, afnemen met een doek en dweilen. Ook weer per ruimte en verdieping uiteraard. Vandaag had ik als extra klusje ook de kledingkast opruimen.
Voor wie mij volgt op Instagram weet dat ik dit weekend nogal heb lopen hannesen met die kast, tot ergernis van Sergio.. die zijn zondag wel anders had bedacht dan alle mogelijke manieren bedenken om de kast in zijn geheel naar de andere kamer te kunnen verhuizen. 

Natuurlijk werd ik tijdens het schoonmaken heus wel afgeleid, zo ben ik. Want hé: die knutselspullen kan ik makkelijk ook wel even verplaatsen en opruimen aangezien het in dezelfde ruimte bleef, maar ik heb mij niet laten verleiden tot andere dingen doen dan opruimen en schoonmaken. Ik weet zeker dat jij dit ook kan!

Heb jij handigheidjes tijdens het schoonmaken en opruimen van jouw huis? Ik ben benieuwd. Wij hebben geen Marie Kondo nodig, toch?!

Liefs,
Melanie – Mevrouw Wiebelkont.